Sexualiteit

Ervaar je problemen op het gebied van sexualiteit ook dan kan familieopstellingen een grote toegevoegdewaarde hebben. Soms ligt er een belemmerende overtuiging, zoals ‘sex is vies’ of ‘ik ben niet goed genoeg’ in de weg. Of misschien mis je wel het vermogen om écht nee of écht ja te zeggen. Vaak zijn dit overgenomen gevoelens van bijvoorbeeld een van je ouders of het gevolg van misbruik bij een van je voorouders. Er kan ook iets traumatisch gebeurd zijn in een vorig leven waardoor je er nu last van hebt. Wat het ook is, in een opstelling komt het vaak als 'vanzelf' aan het licht.

 

 


Uit mijn ervaring met familie-en systeemopstellingen blijkt dat loopbaanproblemen ook een oorzaak kunnen hebben die ligt in het familiesysteem. Soms moet er eerst iets anders opgelost/ aan het licht gebracht worden voordat er weer energie is om aan t werk te gaan. Je loopt vaak niet voor niets vast op je werk of waar dan ook.
Uit respect voor je ouders kom je qua maatschappelijk nivo vaak niet boven hun uit. Doe je dit wel dan draag je vaak een schuldgevoel met je mee. Het dilemma is dan: kiezen voor je carriére of kiezen voor je familie.
Autoriteitsproblemen oplossen beginnen bij het respecteren van je ouders voor wie ze zijn. Dit is begrijpelijk niet voor iedereen even gemakkelijk. Soms moet ik ook een paar generaties terug om tot verzoening te komen.
Daarnaast NLP is ook een goed instrument om toe te passen op loopbaangebied. Problemen worden omgezet in doelen. En de doelen worden bereikt door hulpbronnen toe te voegen op het punt waar je verder wilt. Hulpbronnen die in feite ieder van ons in huis heeft. Soms kan het ook zijn dat bij de aanpak van loopbaanuitdagingen we belemmeringen tegen komen die ook op het persoonlijke vlak liggen. Bijvoorbeeld de belemmerende overtuiging: “Ik moet alles perfect doen anders stel ik niets voor” of “Ik ben niemand”. Dan gaan we daarmee aan de slag.