Opstellingen voor kinderen met problemen

Opstellingen kunnen ook worden gebruikt als therapeutische interventie voor kinderen met verschillende problemen en uitdagingen. Deze methode kan helpen om inzicht te krijgen in de onderliggende dynamieken, emoties en patronen die bijdragen aan de problemen van het kind. Hier volgt een uitleg over hoe opstellingen kunnen worden toegepast bij kinderen.

Hoe werken opstellingen voor kinderen?

In opstellingen voor kinderen werk ik met de ouder en niet met het kind. Ik vraag naar de oorspronkelijke oorzaak van het probleem, luister, voel en leg papiertjes op de grond die verschillende personen representeren. Vervolgens laat ik me leiden door wat ik doorkrijg en accepteren we stap voor stap de gevoelens die voorbij komen. De onderliggende emoties, conflicten en dynamieken van het kind komen hierin naar voren komen.

Toepassingen van opstellingen voor kinderen

Opstellingen kunnen worden gebruikt voor verschillende problemen bij kinderen, zoals:

  • Gedragsproblemen: Opstellingen kunnen inzicht bieden in de oorzaken van gedragsproblemen, zoals agressie, teruggetrokkenheid of driftbuien. Ze kunnen helpen bij het identificeren van triggers, verborgen emoties of verstoringen in de familiedynamiek die van invloed kunnen zijn op het gedrag van het kind.
  • Emotionele problemen: Kinderen kunnen te maken hebben met emotionele uitdagingen zoals angst, verdriet, woede of een laag zelfbeeld. Opstellingen kunnen helpen bij het onderzoeken van de onderliggende emoties, traumatische ervaringen of onopgeloste conflicten die bijdragen aan deze problemen.
  • Gezinsproblemen: Opstellingen kunnen worden gebruikt om gezinsdynamieken te verkennen, zoals echtscheiding, gezinsconflicten, adoptie of rouw. Ze kunnen het kind helpen zijn plaats en rol binnen het gezin beter te begrijpen en kunnen bijdragen aan het herstel van de familieharmonie.
  • Leerproblemen: Opstellingen kunnen inzicht bieden in de onderliggende oorzaken van leerproblemen, zoals concentratieproblemen, faalangst of moeite met sociale interactie. Ze kunnen helpen bij het identificeren van belemmeringen, onvervulde behoeften of beperkende overtuigingen die het leren beïnvloeden.

Herken je iets in het bovenstaande en kom je er regulier niet uit en is je kind nog onder de 18 jaar dan kunnen we er samen een opstelling over doen. Je zult je verbazen over hoe positief de effecten kunnen zijn.