Opstellingen voor KOPP-kinderen

Opstellingen kunnen ook worden toegepast als een therapeutische benadering voor KOPP-kinderen, oftewel Kinderen van Ouders met Psychische Problemen. KOPP-kinderen groeien op in een complexe situatie waarin de psychische gezondheid van hun ouders van invloed kan zijn op hun eigen welzijn en ontwikkeling. Opstellingen kunnen helpen bij het verkennen en begrijpen van deze dynamieken en kunnen bijdragen aan de emotionele veerkracht en groei van KOPP-kinderen. Hier volgt een uitleg over hoe opstellingen kunnen worden toegepast bij KOPP-kinderen.

Hoe werken opstellingen voor KOPP-kinderen?

Opstellingen voor KOPP-kinderen maken gebruik van symbolen, afbeeldingen of representanten om de verschillende familieleden en belangrijke elementen te vertegenwoordigen. Deze externe representaties helpen het kind om de interacties, communicatiepatronen en verborgen dynamieken binnen het gezin te verkennen en te begrijpen.

Toepassingen van opstellingen voor KOPP-kinderen

Opstellingen kunnen verschillende aspecten van het leven van KOPP-kinderen onderzoeken, zoals:

  • Dynamiek en rollen binnen het gezin: Opstellingen kunnen helpen bij het verkennen van de dynamiek en rollen binnen het gezin van KOPP-kinderen. Ze kunnen de impact van de psychische problemen van de ouder op de gezinsinteracties en de rol van het kind binnen deze dynamiek in kaart brengen.
  • Emotionele belasting: Opstellingen kunnen de emotionele belasting van het kind verkennen die voortkomt uit de zorg voor een ouder met psychische problemen. Ze kunnen helpen bij het begrijpen van de gevoelens van schuld, verantwoordelijkheid en onzekerheid die het kind kan ervaren.
  • Grenzen en zelfzorg: Opstellingen kunnen het kind helpen bij het ontwikkelen van gezonde grenzen en zelfzorgvaardigheden. Ze kunnen het kind helpen om voor zichzelf te zorgen en zichzelf niet te verliezen in de zorg voor de ouder.
  • Veerkracht en ondersteuning: Opstellingen kunnen de veerkracht en ondersteuning van het kind verkennen. Ze kunnen het kind helpen bij het identificeren van steunende relaties, hulpbronnen en copingmechanismen die hen kunnen helpen omgaan met de uitdagingen waar ze voor staan.

Ik herken de impact die de psychische problemen van een ouder kunnen hebben. Zelf heb ik een vergelijkbare situatie meegemaakt. Mijn moeder werd gedurende mijn hele leven in beslag genomen door haar eigen problemen. Daarnaast had ik een dove vader en zus, waardoor ik me vaak alleen voelde staan. Achteraf vermoed ik dat mijn moeder ook met depressie te maken had. Op een bepaald moment, toen ik sterk genoeg was om het huis te verlaten – het was een kwestie van haar of mij – werd ze binnen één jaar psychotisch. Ik wist dat ik voor mijn eigen mentale gezondheid weg moest gaan, maar het had een grote impact op haar. Ze verloor haar steun en toeverlaat en raakte in een dieptepunt.

Als jij jezelf herkent in mijn verhaal en ook het gevoel hebt dat je vaak meer voor anderen zorgt dan voor jezelf, dat je moeite hebt om los te komen van negatieve banden met je vader of moeder, en dat je het gevoel hebt dat je nooit echt kind hebt kunnen zijn, dan kunnen we samen een opstelling doen. Je zult verbaasd zijn over de positieve effecten die dit kan hebben.

Opstellingen bieden een unieke mogelijkheid om jouw persoonlijke ervaringen en gevoelens te verkennen. Ze kunnen je helpen bij het begrijpen en van het veranderen van de dynamieken binnen jouw gezin.